Menu

De Walserberg https://znaki.fm/nl/places/vaalserberg-nederland/ is een kleine heuvel in Nederland die het hoogste punt is in het continentale deel van het land. Het ligt op het kruispunt van de Nederlandse, Belgische en Duitse grens. Als je deze top hebt bedwongen, kun je als toerist drie landen tegelijk bezoeken.

Geschiedenis van de Walserberg

Over Caribisch Nederland gesproken: het hoogste punt van het Koninkrijk is de Walserberg, gelegen op het eiland Saba. Op het Europese grondgebied van Nederland is de berg de Walserberg.

In 1816-1920 was deze heuvel de grens van het Moresset, een neutrale zone die kleine gebieden van drie buurlanden verenigde. Tegenwoordig maakt het Moresnet deel uit van België. Vandaar een andere naam voor de Valserberg – Viergrenzenweg, wat “vier grenzen” betekent. Omdat de berg in drie landen tegelijk ligt, heeft hij ook alternatieve namen. In het Nederlands heet hij Drielandenpunt (het punt van drie landen), in het Duits – Dreiländereck (de hoek van drie landen), in het Frans – Trois Fronticeres (drie grenzen).

Geografische en administratieve ligging van de Welserberg

Geologisch gezien maakt het hoogland deel uit van de Ardennen, een bergketen en uitgestrekt bosgebied dat zich uitstrekt over België, Frankrijk en Luxemburg. Administratief behoort de Walserberg tot Nederland, tot de provincie Limburg. De berg ligt in het zuidoosten van het land, op 4 km van de stad Vals, waarnaar hij is vernoemd.

Aan de Belgische kant grenst de Walserberg aan het Waalse Gewest, dat zowel Frans- als Duitstalige gebieden omvat. Aan de Duitse kant is Aken de stad die het dichtst bij de top ligt.

Bezienswaardigheden en activiteiten op de Walserberg

Door het overschrijden van de grenzen van drie landen is deze kleine heuvel een populaire toeristische bestemming geworden. En dat is niet verwonderlijk, want de Walserberg biedt een geweldig uitzicht op drie Europese landen tegelijk. Voor het gemak van de toeristen werd hier in 1905 de Wilhelmina uitkijktoren gebouwd, genoemd naar de koningin die toen regeerde. In 1945 werd hij afgebroken en in 1951 werd er een nieuwe voor in de plaats gebouwd. Omdat het in slechte staat verkeerde en niet voldeed aan de moderne onderhoudsnormen, werd dit gebouw in 2010-2011 gesloopt. In oktober 2011 werd de observatietoren Wilhelminatoren op de Walserberg gebouwd, met een groots panoramisch uitzicht, een restaurant en een observatiedek met glazen vloer. Daarnaast zijn de bezienswaardigheden van de Walserberg:

  • een monument dat het hoogste punt van Nederland markeert;
  • een gebouw waar de grenzen van de landen elkaar kruisen;
  • oude stenen pilaren die dienen als grensmarkering tussen het Nederlandse en Duitse grondgebied.

Op de top van de Walserberg is een speeltuin, het Drielandenpunt doolhof, een toeristencentrum en verschillende cafés.

Hoe kom je bij de Walserberg?

De top ligt in het zuidoosten van het land op het punt waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland samenkomen. Administratief behoort de Walserberg tot de stad Vals, dus je moet via die stad naar de berg. Bus 396 vertrekt elke 60 minuten vanaf de halte VAALS Parklaan. Na 20 minuten arriveert hij aan de voet van de Walserberg bij de halte GEMMENICH Fronticere. Om de top van de berg te bereiken, moet je nog 1,5 km lopen.

Als je met de auto de Viergrenzenweg neemt, doe je er 9 minuten over om van Vals naar de Walserberg te komen. De weg leidt rechtstreeks naar de top.

Bình luận
Share:

Leave a comment

This will close in 0 seconds

GRAND THEFT AUTO IS A REGISTERED TRADEMARK OF TAKE-TWO INTERACTIVE SOFTWARE.

PSA-RP IS NOT AFFILIATED WITH OR ENDORSED BY TAKE-TWO INTERACTIVE SOFTWARE AND ITS SUBSIDIARIES © 2007-2022 ALL RIGHTS RESERVED.